Nuffnang

Friday, May 23, 2008

ANTARA AQ DAN AF

"Eeh..., janganlah samakan AQ dengan AF. AQ itu rancangan agama. AF pula rancangan hiburan."

"Apakah hiburan mesti dipisahkan daripada agama ?"

Berhibur juga perlu dipandu oleh agama. Andai berhibur tanpa batasan syariat, hah, itu yang jadinya si lelaki mendukung perempuan semasa persembahan. Berpeluk-pelukan antara lelaki dan perempuan jika salah seorang tersingkir. Macam nak pergi berjihad menangis sampai teresak-esak. Padahal cuma ditendang keluar daripada sebuah akademi yang langsung tidak menyumbang kepada pembangunan agama apatah lagi penyatuan ummah. Resminya hanya untuk berhibur sahaja. Kebetulan pula, pada tahun 2005, ada seorang 'pelajar' AF yang namanya Mawi itu agak 'mahir' ilmu agama. Boleh membaca al-Quran dengan berlagu, boleh berzanji, boleh membaca doa dan sebagainya. Namun, sekarang ini nampaknya Mawi macam dah tak peduli semua itu. Sibuk dengan bakal isterinya. Entahkan jadi entahkan tidak. Itulah produk 'berkualiti' AF. Musim keenam ini hanya menjadi bahan kutukan sahajalah. Saya sudah agak, rancangan yang entah membawa matlamat apa kepada bangsa, agama dan tanah air seperti ini tidak akan kekal menyengat seperti musim terdahulu. Letaklah si 'pengetua' yang ada Phd sekalipun, tidak akan menjadi.

Mari kita jenguk AQ pula. Semasa ia mula-mula disiarkan dahulu, sambutan tidak sehebat AF yang pertama. Yelah, rancangan seperti ini mana boleh terlonjak-lonjak, terjerit-jerit, berlagu pilu dan berpakaian seksi. Malah jurinya sendiri bukan sembarangan orang. Tak ada pulak undian SMS. Kepala otak nak bubuh undi SMS. Ini rancangan memperelokkan bacaan al-Quran, bukan nak cari selebriti. Ingat al-Quran itu apa ? Kitab suci, tau tak ? Dipelihara kesuciannya hingga hari kiamat. Lagipun, nak undi macam mana ? Undi pasal penampilan ? Undi pasal suara sedap ? Undi pasal tarannum bagus ? Undi pasal tajwid fasih ? Undi pasal qiraat tepat ? Undi pasal muka handsome ? Tak boleh semua tu. Lalu ditampilkan 3 orang juri yang akan mengadili 3 bahagian, iaitu tajwid dan fasohah, tarannum dan qiraat. Ketiga-tiganya ini bersangkut-paut antara satu sama lain. Hebat bertarannum, tapi tajwid hancur, rosaklah bacaan. Hebat tajwid, tarannum sengau, tak jadi jugak. Hebat tarannum dan tajwid, qiraat bersepah, tak boleh jugak. Kita sebagai penonton memang kurang arif pasal qiraat. Ada riwayat Susi, Khalaf, Qalun dan lain-lain. Nah, sekurang-kurangnya, dengan menonton rancangan seperti ini, banyak pengetahuan boleh ditimba. kalau menonton AF, entah dapat apa ? Menghabiskan duit mengundi mereka-mereka yang akhirnya tak ingat anda langsung. Menambahkan pengetahuan ? Pengetahuan apa ? Pitching ? Penampilan seksi dan mencolok mata ? Bagaimana nak tebal muka atas pentas bila menyanyi ? Panduan menangis bila kawan keluar AF ? Panduan nak hafal lirik yang sering terlupa ? Panduan nak tarik suara bila part tinggi ? Bolehkah semua itu diaplikasikan dalam pembacaan al-Quran ? Tidak boleh. Sebaliknya, mereka yang melatih suara untuk mengalun ayat-ayat suci ini seraya memperbaiki bacaan boleh sahaja menyanyi dengan suara yang cukup merdu. Namun, lebih baik digunakan nikmat suara itu untuk kebaikan hakiki. Bukan hiburan lagha.

Jurang antara AQ dan AF begitu ketara. Andai anda cuba memisahkan hiburan dengan agama, anda silap besar. Hiburan tidak dapat lari daripada panduan syariat. Ingat doktrin Innalillahi waiina ilaihiraaji'uun (Daripada Allah kita datang, kepada Allah kita akan kembali). Justeru, segala aspek kehidupan terikat dengan peraturan Allah s.w.t. Begitu juga dengan hiburan.

No comments: