Nuffnang

Sunday, July 24, 2011

TILAWAH DAN SEMANGAT KESUKANAN

Dengan izin Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, qari dan qariah kita menyandang gelaran johan untuk Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa 2011. Namun, pada pendapat saya, perkara ini bukanlah untuk sama sekali menidakkan peserta-pserta yang lain. Kerana gelaran johan itu tidak ada apa-apa melainkan penghargaan yang kita berikan kerana bacaan mereka yang baik serta menurut hukum tajwid yang betul dan tangga nada suara yang bagus untuk mengalunkan maqam-maqam Al-Quran yang sukar dan kompleks.Pada hakikatnya, majlis tilawah ini adalah untuk memberi keinsafan dengan kita menghayati setiap baris makna ayat-ayat suci Al-Quran itu saat ia dibacakan. Kerana apa ? Kerana hal ini juga pernah dilakukan baginda Muhammad s.a.w. apabila baginda menyuruh seorang sahabat baginda (maaf, saya lupa namanya) untuk membacakan padanya ayat-ayat suci Al-Quran untuk baginda dengar. Nah, baginda menangis bercucuran air mata apabila mendengar bacaan sahabat itu ditambah pula dengan suaranya yang merdu. Begitu nabi yang sememangnya maksum dan suci menghayati ayat yang diwahyukan kepadanya sendiri. Kita ini pula bagaimana ? Tentulah kita juga patut melakukan perkara yang sama. Maka, majlis tilawah ini disertakan bersama dengan makna ayat Al-Quran yang dipaparkan menerusi skrin besar untuk sama-sama kita bacakan dan ambil iktibar daripadanya. Ditambah pula dengan huraian ayat daripada pengacara yang disampaikan sejurus selepas setiap qari dan qariah menyampaikan bacaan. Makanya, kalau kita sekadar tonton dan berkata, "Bacaan si polan ini tak sedap, bacaan si dia ini tak menarik", ertinya kita masih gagal memahami tujuan sebenar majlis tilawah diadakan. Jikalau begitulah kita menilai, makanya kita menidakkan sumbangan besar setiap qari dan qariah itu yang membacakan kepada kita ayat-ayat suci itu. Meskipun kita sedar memang ada qari dan qariah masih melakukan kesilapan dalam hukum tajwid, itu bukanlah penghalang untuk kita mendapat pengajaran yang baik daripada ayat yang dibacakan. Kerja memberi kesedaran itu adalah kerja Allah, kita cuma berusaha sahaja.


Qari dari Malaysia iaitu Amirahman Abas menyandang gelaran johan dengan penghargaan yang diberikan, begitu juga dengan qariah Malaysia iaitu Hajah Suraya binti Abu Hassan yang menyandang gelaran johan. Johan itu adalah penghargaan, bukan cuba mengkelas-kelaskan taraf bacaan. Saya yakin dan percaya penganjur juga berpendirian seperti itu melalui ucapan yang telah mereka sampaikan berkenaan dengan tujuan asal majlis tilawah ini diadakan. Kita seharusnya berbangga kerana negara kita yang kecil ini mampu menganjurkan sebuah majlis besar yang mulia, iaitu majlis memuliakan Al-Quran. Itulah sedikit sumbangan kecil kita kepada agama kita, semoga terpandang di sisi Tuhan. Walaupun begitu, saya sedikit kecewa kerana masih ada orang kita yang tidak menutup aurat dengan sempurna. Kita dapat lihat masih ada wanita yang bertudung tapi nampak jambulnya. Pengajaran kalamullah tidak terpancar sepenuhnya pada penampilan mereka. Semoga Tuhan memberi hidayah kepada mereka. Kita mendoakan.


Pada masa yang sama, sekitar jam 7.30 petang tadi, berlangsungnya perlawanan bola sepak di antara Malaysia dengan Singapura. Ada yang menyatakan bahawa kita adalah 'musuh tradisi' di atas padang bola. Hmm...mungkin benar begitu. Tapi, peduli apa kerana memang adat bertanding mesti mahu menang dan akan ada yang kalah.

Sebagai rakyat Malaysia, kita menyokong sepenuhnya pasukan negara kita, meskipun kita sering kecewa dengan barisan pertahanan yang sering lemah sehinggakan sudah ditegur di dalam akhbar. Begitu mudah bolos adalah satu kesialan utama dalam perlawanan bola sepak. Nampak sangat pertahanan lemah dan kucar-kacir. Pun begitu, memberikan yang terbaik adalah harapan semua pasukan. Dan saya kira Malaysia sudah melakukannya dengan menghentam dua gol dalam jarak masa yang dekat. :-) Hal itu sedikit sebanyak melegakan kita kerana paling tidak, jumlah gol yang kita peroleh tidak terlalu jauh dengan Singapura. Jaringan Safee Sali dan Amirul melegakan keresahan kita sejak awal lagi. Siapalah yang tidak melompat kegembiraan melihat pemain kita menjaringkan gol yang berjaya merapatkan jurang yang jauh. Akhirnya, kita berkeputusan 5-3. Seperti biasa, kita memanglah mengharapkan kemenangan di tempat orang daripada kalah. Pun begitu, untuk kalah di tempat sendiri adalah lebih malang lagi.

28 haribulan nanti adalah penentunya. Semoga negara kita beroleh kemenangan. Mereka membawa harapan rakyat. :-)


Dalam pada itu, saya mengharapkan juga yang pemain-pemain kita yang beragama Islam itu tidak meninggalkan solat. Ya, untuk orang seperti mereka, ada rukhsah yang boleh dikenakan ke atas mereka. Jika seperti kes perlawanan tadi, mereka berlawan pada waktu maghrib. Makanya, mereka boleh mendirikan solat jamak ta'hir dalam waktu Isyak. Seperti yang kita tahu, waktu Isyak adalah sepanjang malam sehinggalah azan subuh. Makanya, tidak ada alasan untuk meninggalkan solat. Oleh itu, semoga pemain kita tetap melaksanakan kewajipan di samping bertarung untuk negara. Lebih menarik dan molek lagi sekiranya pihak penganjur sendiri meletakkan tempoh waktu yang munasabah untuk pemain menunaikan solat. Itu lebih baik dan mulia.

Apa yang kita harapkan juga ialah penonton kita juga turut tidak meninggalkan solat. Kerana meninggalkan solat adalah perkara enteng untuk perkara seperti ini. Menonton bola juga boleh menjadi satu dosa kepada kita sekiranya kerananya, kita meninggalkan kewajipan menunaikan solat. Kerana itulah seorang ulama besar menyatakan bahawa perkara paling ringan di atas dunia ialah meninggalkan solat.

Semangat kesukanan yang tinggi dan ditambah dengan kepatuhan kepada kewajipan perintah Tuhan, insya Allah ianya akan mendapat keberkatan daripada Tuhan kerana setiap satu pekerjaan yang kita lakukan, kita tidak dapat lari daripada mengharapkan keredhaan Tuhan.

Wallahua'lam...

No comments: