Nuffnang

Friday, July 20, 2012

USTAZ KAZIM

Aha, bukan Najwa Latif saja yang boleh menjadi terkenal di laman YouTube. Para ustaz juga boleh menjadi terkenal di YouTube. Apabila ada penonton ceramah mereka ataupun mana-mana AJK masjid mahupun surau atau juga orang perseorangan merakam ceramah mereka lalu dimuat naik di YouTube, mereka jadi terkenal. Kebiasannya, penceramah seperti ini menyampaikan ceramah mereka dengan gaya bahasa yang mudah, kadangkala berseloroh dan sedikit berjenaka. Itulah daya penarik mereka. Salah seorang daripada ialah Ustaz Kazim Elias.

Orangnya kalau dilihat secara kasar mungkin sudah berumur 40-an. Tetapi beliau baru pertengahan 30-an. Menurut beliau, dek kerana terlalu banyak bekerja, beliau nampak cepat tua...hehe...mungkin beliau berseloroh saja. Apa pun, beliau menjadi popular apabila sedutan klip ceramah beliau yang bertajuk Di Sebalik Ujian tersebar meluas di Facebook rakyat Malaysia, saya juga tidak terkecuali menyebarkannya kerana nasihat beliau memang sangat baik. Sudahlah begitu, beliau tahu berjenaka juga.

Di sini, saya kongsikan video ceramah beliau yang terbaru.


Tajuk ceramah ini ialah Sokong Islam Anda Selamat. Ahli panel bersama beliau ialah Ustaz Ismail Mina yang sekarang ini sedang begitu serius menyampaikan ceramah mengenai bahaya plurisme yang sedang semakin menular sekarang ini. Semoga Allah Taala merahmati mereka berdua ini.

Kalau ada yang tak mahu berlapang dada menerima teguran beliau, saya peduli apa. Hehehe...

No comments: