Nuffnang

Sunday, June 22, 2008

NAIK TARAF

KULAI 21 Jun - Daerah Kecil Kulai kini dinaik taraf menjadi daerah penuh dan serentak itu ia diberi nama baru iaitu Kulaijaya.

Pengisytiharan itu dibuat oleh Sultan Johor, Sultan Iskandar di sini hari ini.

Turut berangkat Sultanah Johor, Sultanah Zanariah; Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail dan isteri, Raja Zarith Sofiah serta Raja Muda Johor, Tunku Ismail Ibrahim.

Hadir sama Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman dan isteri, Prof. Datin Paduka Dr. Jamilah Ariffin; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Abd. Latiff Yusof dan Pegawai Daerah Kulaijaya, Elias Hasran.

Dengan penaiktarafan daerah kecil Kulai kepada daerah penuh, Johor kini mempunyai 10 daerah.

Sultan Iskandar dalam titah baginda menyifatkan penaiktarafan daerah kecil itu kepada daerah penuh merupakan satu sejarah baru bagi negeri ini.

Sementara itu, Menteri Besar dalam ucapannya memberitahu, penubuhan daerah penuh itu selaras dengan matlamat kerajaan untuk meningkatkan lagi kesejahteraan hidup rakyat di kawasan berkenaan.

"Kerajaan Persekutuan pada 1 Ogos 2007 telah bersetuju dengan cadangan menaik taraf tersebut dan Daerah Kecil Kulai ini telah ditadbir sebagai sebuah pentadbiran daerah penuh mulai 1 Januari tahun ini," katanya.

Menurutnya, ekoran itu persempadanan semula dilakukan antara Kulaijaya dan Daerah Johor Bahru dengan sebahagian besar kawasan yang sebelum ini di bawah Daerah Johor Bahru dimasukkan ke dalam Daerah Kulaijaya.

Beliau berkata, Kulaijaya yang berkeluasan 75,345 hektar mempunyai lebih 192,000 orang penduduk meliputi empat mukim iaitu Mukim Senai, Kulai, Bukit Batu dan Sedenak yang merangkumi 14 buah kampung induk, 14 kampung rangkaian, 11 kampung baru dan empat rancangan Felda.

Abdul Ghani berkata, sebagai sebuah daerah yang terletak di kawasan pembangunan Iskandar Malaysia, Kulaijaya kini pesat membangun sebagai pusat perdagangan, perusahaan, pengangkutan dan perniagaan serta dijana oleh tiga kaedah pengangkutan utama iaitu udara, jalan raya dan kereta api yang diterajui perkembangan pesat Lapangan Terbang Sultan Ismail (LTSI), Senai.

"Kepesatan pembangunan di daerah ini dapat dilihat daripada pelaburan lebih RM2 bilion yang diterima sepanjang tahun 2007 dan sehingga kini," katanya.

No comments: