Nuffnang

Thursday, March 12, 2009

BETAPA INDAHNYA

Sila beritahu saya, siapa yang dapat menafikan keindahan Bahasa Melayu ? Sesungguhnya, orang luar sendiri mengakui akan kehebatan bahasa kita. Lama dahulu, saya pernah menonton sebuah rancangan di TV1 berkenaan dengan Bahasa Melayu. Saya kagum dengan seorang pensyarah dari sebuah negara barat yang dapat bertutur dengan baik dalam Bahasa Melayu. Dan dia juga turut mengagumi keindahan Bahasa Melayu itu sendiri.

Kita pula ? Cuba membunuh bahasa sendiri.

Beralasanlah dengan apa jua alasan, membunuh tetap membunuh. Saya berpegang begini, jika Bahasa Melayu sudah mampu menterjemah seraya mentafsirkan al-Quran, itu telah terbukti bahawa Bahawa Bahasa Melayu juga telah mampu menghuraikan ilmu sains dan matematik. Hal ini kerana ilmu sains dan matematik itu juga terdapat di dalam al-Quran.

Masalahnya sekarang ini, ada puak di luar sana yang tidak sudah-sudah menyatakan yang kita hanya boleh maju setanding dengan negara barat dengan menguasai sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris. Apabila orang cuba berhujah, dikatakan pula mereka itu jumud, katak di bawah tempurung, bodoh dan macam-macam lagi.

Pada mulanya, saya menyangkakan yang tentunya orang yang menyangkal perkara ini merupakan ilmuwan-ilmuwan yang terlibat dengan bidang bahasa secara langsung. Tetapi sebaliknya berlaku. Ilmuwan-ilmuwan yang arif lagi bijaksana dalam bidang sains dan matematik itu sendiri menolak perkara ini. Mereka sependapat dengan pejuang bahasa. Kita hanya boleh maju ke depan dengan bahasa kita sendiri, bukan bahasa orang lain. Dahulu, Datuk Hassan Ahmad juga pernah menegaskan perkara ini di dalam sebuah artikel tulisannya. Menurutnya juga, nilai tambah sesuatu ilmu itu hanya dapat terhasil melalui bahasa kita sendiri.

Saya setuju benar dengan perkara ini. Oh ya, sudah semestinya puak-puak itu akan sedaya upaya menolak pernyataan ini, sungguhpun ia benar.

Bahasa Melayu itu teramat indah. Indahnya mempesonakan bangsa lain. Mereka amat cemburu dengan bangsa kita yang memiliki bahasa yang sopan dan teratur.

Kita ? Tak sudah-sudah 'gilakan' mereka.

No comments: