Nuffnang

Monday, October 05, 2009

JERNIH

Ha...Bandi Amuk pernah menyanyikan sebuah lagu yang berjudul 'Jernih'. Tak sangka pula dia boleh 'bersuara normal'. Suatu masa dahulu.

Baik, tak mahu cerita pasal Bandi Amuk. Mahu cerita pasal jernih.

Biasa dengar orang menyebut, 'wajahnya jernih bak air perigi di bawah bukit?'

Tak pernah ? Ha, biasakan mendengar orang-orang tua berilmu berkata-kata. Biasanya, orang Melayu mengaitkan air muka yang jernih dengan kekerapannya mengambil wudhuk serta memalingkan muka daripada memandang benda yang haram.

Wajah yang jernih tidak semestinya berkulit cerah, berbibir munggil, berpipi bak pauh dilayang serta hidung yang mancung dan alis yang melentik.

Wajah yang jernih datangnya daripada hati yang tenang. Biarlah mukanya tak ubah macam peninju yang remuk mukanya dihentam penumbuk orang, namun hatinya yang bersih akan menjernihkan wajahnya. Jadi, siapa yang memandangnya terasa senang sekali. Hilang rasa dendam, hilang rasa benci, hilang rasa penat, hilang rasa kecewa dan hilang rasa tidak berguna dalam hidup.

Saya ada beberapa orang kawan yang berwajah jernih ini. Ha, senang sekali bertemu dengan mereka, tenang sekali berbual dengan mereka dan lapang sekali bergurau dengan mereka (err...bergurau cara lelaki la).

Kenapa kadangkala kita terjumpa dengan lelaki atau perempuan yang tampan dan cantik wajahnya, namun kita tidak terasa senang dan kita lihat tak ada nur pada wajahnya ? Mungkin sahaja mereka lupa hendak membaca doa menghadap cermin. Mungkin.

Mungkin juga mereka baru terkena asap ekzos bas UTM. Mungkin.

Mungkin juga mereka tidak memohon ampun daripada Tuhan akan dosa-dosa mereka yang lalu. Mungkin.

Pentingya, memiliki wajah yang tenang itu lebih baik daripada wajah yang tampan dan cantik. Alahai..., apa guna cantik kalau tidak tenang jiwa raga ? Kalau sudah tampan dan cantik, alhamdulillah. Bersyukurlah. Err...jangan perasan tampan atau cantik sudah.

Ada orang mengadu, katanya kenapa dia tidak tenang padahal dia ada segala kemewahan dunia ? Alamak...takkan tak faham lagi. Maknanya adalah yang kurang pada rohaninya. Jadi, langkah awal, balik ke bilik, ambil wudhuk dan tunaikanlah solat dua rakaat. Mohon pada Allah ketenangan jiwa. Insya Allah, ada titik hitam dalam hati akan disucikan Allah, sikit demi sikit. Perlu ikhtiar yang berterusan.

Barulah dapat kejernihan wajah. Wallahua'lam.

No comments: